КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 14.05.2024, 07:49

Головна » 2011 » Травень » 25 » Існує загроза того, що пільгами розпоряджатиметься Уряд
15:02
Існує загроза того, що пільгами розпоряджатиметься Уряд
Середа, 25 травня 2011
Серед додаткового матеріалу, що вносився до розгляду на останнє засідання Кабінету Міністрів містився проект Закону «Про внесення змін до деяких законів України з питань упорядкування надання пільг, компенсацій та гарантій». Цим резонансним законопроектом Уряд фактично скасовує 12 інших законів, якими в Україні визначалися розміри, умови і порядок надання пільг, гарантій і компенсацій. У проекті запропоновано внести зміни до низки законів з метою передачі права призначення пільг і компенсацій Кабінету Міністрів. Тобто, проект закону надає право Уряду самостійно врегульовувати ці відносини, і невідомо, як влада ними скористається. Тому профспілки виступили рішуче проти. СПО профспілок в оперативному порядку працює над підготовкою висновків щодо підготовленого Урядом без попереднього погодження з профспілками законопроекту.
 
Коментує заступник Голови ФПУ Григорій Осовий, який брав участь в урядовому засіданні.
 
     – Це питання розглядалося і на комітетах Верховної Ради, зокрема профільному Комітеті соціальної політики і праці, який підтримав профспілки щодо неприпустимості передачі такого права – надавати державні соціальні пільги, компенсації, гарантії – органу, що формує бюджет і визначає обсяг фінансування. Завжди буде спроба підігнати ресурс під права, або права – під наявний ресурс. Та й законодавча практика свідчить доцільність того, аби закони встановлювали гарантії, а Уряд має передбачати їх забезпечення.
      Цей законопроект несе загрозу не лише соціальному забезпеченню мільйонів наших громадян, а й соціальній стабільності. Що засвідчила акція протесту чорнобильців, коли була спроба вилучити їх пільги напередодні 25-річчя Чорнобильської аварії. Тоді Прем’єр-міністр Микола Азаров особисто дав доручення не вносити законодавчих змін відносно чорнобильців.
      Але відносно інших категорій громадян, зокрема, надання пільг і гарантій працівникам освіти, культури, така загроза лишається. Тому профспілкам потрібно знову активізуватися у захисті законних прав громадян і домагатися недопущення їх порушення.
      Сьогодні Уряд «капіталізував» свої ресурси, залучивши до законопроекту висновок уповноваженого з прав людини Європейського суду. Який, на жаль, вказує на те, що проект закону відповідає Конвенції про захист прав людини Європейського суду з прав людини, тобто, Європейський суд погодився з тим, що пільги, гарантії й компенсації можуть визначатися Урядом виходячи з обсягів бюджетного фінансування на ці цілі. Якщо раніше ми сподівалися, що Європейський суд триматиметься положень Конституції України щодо недопущення зниження рівня соціальних гарантій громадян, і тим самим буде на нашому боці, то тепер ми змушені формувати захист самостійно, спочатку в Уряді, якщо законопроект буде представлено до розгляду, а якщо дійде до Верховної Ради – захищатимемо свою позицію там. Медіа-центр ФПУ
Переглядів: 481 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz