КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Вересень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
2627282930

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 04:38

Головна » 2011 » Вересень » 14 » Звернення ФПУ до членів профспілок у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України проекту Закону України «Про гарантії держави щодо виконанн
18:13
Звернення ФПУ до членів профспілок у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України проекту Закону України «Про гарантії держави щодо виконанн
    Кабінетом Міністрів України було розроблено і в січні 2011 року внесено до Верховної Ради України проект Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (реєстр.7562 від 14.01.2011).
      Законопроектом передбачалось внесення змін до багатьох законів, якими для окремих категорій громадян передбачені відповідні соціальні гарантії. Зокрема пропонувалось виключити із законів України конкретні розміри державних гарантій щодо пільг і виплат (знижки за житло і комунальні послуги, розміри грошової винагороди, надбавки до пенсій тощо) працівникам міліції, прокуратури, державної пожежної охорони, охорони здоров’я та культури, гірникам, постраждалим від Чорнобильської аварії, ветеранам війни та праці, дітям війни, жертвам нацистських переслідувань та іншим, а замість цього право на встановлення порядку і розмірів пільг, передати Кабінету Міністрів України.
     Федерація профспілок, Спільний представницький орган всеукраїнських профспілок та профоб’єднань звернулися до Прем’єр-міністра України, Президента України про неприпустимість внесення запропонованих змін, оскільки ліквідація прямих гарантій призведе до значного зменшення виплат, а отже погіршить соціальний захист майже 10 млн. громадян (ветеранів війни, дітей війни, ветеранів праці, шахтарів) та 2 млн. 245 тисяч чорнобильців, з яких майже 500 тисяч – діти, 111 тисяч – інваліди.
     На незаконні ініціативи щодо скасування, призупинення чи інший перегляд наданих законами прав громадян у соціальній сфері неодноразово звертав увагу Конституційний Суд України. Крім того, запропоновані зміни суперечать також Закону України «Про державні соціальні стандарти та державні соціальні гарантії», яким передбачено, що лише законами встановлюються основні державні соціальні гарантії, до яких належать також розміри державної соціальної допомоги та інших соціальних виплат.
     Відповідно до Конституції України виключно законами України визначаються «права і свободи людини і громадянина, гарантії цих прав і свобод; основні обов'язки громадянина; основи соціального захисту, ...». Кабінет Міністрів України уповноважений вживати заходів для забезпечення прав і свобод людини і громадянина, забезпечувати проведення політики, зокрема, у сфері соціального захисту. Зазначене свідчить, що Кабінет Міністрів України не наділений повноваженнями щодо встановлення розмірів соціальних пільг та стандартів.
     З іншого боку необхідно виходити із конституційних положень щодо невідчужуваності і непорушності прав людини (ст. 21) та недопустимості звуження їх змісту й обсягу при прийнятті нових законів або внесенні змін до чинних законів (ст. 22).
     Про все це профспілкова сторона неодноразово доводила до відома народних депутатів України.
Незважаючи на наполегливість Уряду зазначений законопроект так і не був розглянутий Верховною Радою України протягом 5 сесії Верховної Ради України.
     На жаль, Кабінет Міністрів України 8 вересня ц.р. повторно вніс до Верховної Ради проект Закону України «Про гарантії держави щодо виконання судових рішень» (в тій же редакції, що і попередній законопроект), а 9 вересня ц.р. цей законопроект було прийнято Верховною Радою у першому читанні. Потрібно зазначити, що метою запропонованих проектом змін є не запровадження ефективних механізмів фінансування соціально-економічних прав, а намагання ці гарантії зменшити. Адже проектом закону передбачається передача повноважень установлювати розмір соціальних гарантій Кабінету Міністрів України, який буде на власний розсуд, виходячи із фінансових можливостей держави визначати хто і в якому розмірі буде достойний цих гарантій. А в подальшому такі гарантії можуть і взагалі не встановлюватися.
     Сьогодні, коли закон чітко встановлює їхній розмір (але не виконуються через відсутність відповідного фінансування) і у кожного є можливість захистити свої права у суді, то цілком зрозуміло, що законодавчі пропозиції Уряду є способом не виконувати передбачені в законі соціальні гарантії для громадян, уникати відповідальності за їхнє невиконання. Така урядова позиція не раз підтверджена під час формування та реалізації щорічних бюджетів держави. Слід звернути увагу на те, що законопроектом порушено і послідовність реформування системи надання пільг, визначену розпорядженням Кабінету Міністрів України від 3 червня 2009 року № 594-р "Про схвалення Стратегії упорядкування системи надання пільг окремим категоріям громадян до 2012 року". Адже Стратегією передбачалось спочатку упорядкувати пільги, які надаються за професійною ознакою, і лише потім перейти до удосконалення системи пільг, встановлених для інших громадян. Однак законопроектом не зачіпаються пільги та соціальні гарантії, які встановлені для народних депутатів, суддів та інших категорій працівників, а пропонується погіршити рівень соціального захисту насамперед для тих, кому вже не вистачає сил і здоров’я для захисту своїх прав – ветеранів війни і праці, дітей війни, «чорнобильців» та інших.
     Враховуючи зазначене, від імені народного депутата України В.Хара підготовлені пропозиції до Верховної Ради України для врахування їх при доопрацюванні законопроекту для внесення його на друге читання та звернення від Федерації профспілок України до народних депутатів України про виключення пропозицій, передбачених пунктами 1-11 частини третьої розділу ІІ "Прикінцеві та перехідні положення" законопроекту, якими пропонується передати Кабінету Міністрів України права на встановлення порядку та розмірів соціальних виплат та пільг.
     Разом з тим, звертаємось до членів профспілок з проханням встати на захист конституційних прав і гарантій, встановлених для людей, шляхом направлення відповідних звернень до народних депутатів України, Голови Верховної Ради, Президента України.
     В умовах, коли державні органи розпочали наступ на законні права людей, на зниження рівня їх соціального захисту, закликаємо всіх бути не байдужими до зазначених вище проблем, включитись в боротьбу за свої права. Тільки наша згуртованість і активність можуть завадити таким підступним намірам та відстояти наші права та права наших батьків.
 
 Федерація профспілок України
Переглядів: 457 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz