КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Січень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 20.04.2024, 03:02

Головна » 2012 » Січень » 30 » Зустріч профспілок з Прем’єр-міністром України
10:58
Зустріч профспілок з Прем’єр-міністром України
Найбільш актуальні питання соціально-економічного розвитку, підвищення добробуту й безпеки громадян, регулювання трудових відносин, посилення взаємодії профспілок і влади у процесі масштабних реформ обговорювалися на зустрічі Прем’єр-міністра України М.Я.Азарова з активом всеукраїнських профспілок, яка відбулася 27 січня у Києві. Хід обговорення обумовила тема зустрічі: «Про посилення соціального діалогу між органами державної влади та профспілками у процесі реалізації реформ в економічній та соціальній сфері».
Характерно, що зустріч пройшла в розвиток робочої зустрічі М.Я.Азарова з Головою Федерації профспілок України, Головою Спільного представницького органу профспілок Ю.М. Куликом, під час якої досягнуті домовленості щодо подальших кроків у розвитку соціального партнерства.
Відкриваючи збори, Ю.М.Кулик зазначив, що за останній час Федерація профспілок України відчуває позитивні зміни в співпраці з центральними органами виконавчої влади, зокрема з Кабінетом Міністрів України та особисто Прем’єр-міністром М.Я.Азаровим. Він підкреслив, що ця зустріч з широким профспілковим активом – ще один приклад такої продуктивної співпраці.
Відклавши свій виступ Голова Уряду запропонував спочатку дати слово профспілковим активістам, вислухати їхні зауваження та пропозиції, а після цього обмінятися думками щодо подальшого розвитку відносин між владою і профспілками, щоб люди змогли поставити запитання, які потребують невідкладного вирішення. А це, як було сказано на зустріч, - подальший розвиток соціального діалогу, посилення взаємодії профспілок, Уряду і роботодавців для врахування інтересів трудящих у процесі реалізації соціально-економічних реформ.
На зустрічі з конкретними пропозиціями виступили голова Об’єднання профспілок Харківської області С.М.Тесленко, голова Кримської республіканської організації профспілки працівників освіти і науки К.І. Волкова, голова Федерації профспілок Волинської області І.І.Карпомиз, голова Профспілки працівників хімічних та нафтохімічних галузей промисловості України В.С.Мойсюк, голова Київської міської організації профспілки працівників житлово-комунального господарства, місцевої промисловості, побутового обслуговування населення Т.М.Костюк, голова Профспілки працівників Національної Академії наук України А.І.Широков.
В своєму виступі М.Я.Азаров висловив впевненість у тому, що співпраця Уряду з роботодавцями і профспілками допоможе прискорити ходу соціально-економічних реформ, покращити життя людей праці, створити для них гідні умови, щоб вони пишалися тим, що живуть в Україні. Прем’єр-міністр запевнив, що Кабінет Міністрів є відкритим до діалогу з профспілками і готовий співпрацювати у вирішенні будь-яких питань. Як позитивний приклад соціального партнерства Прем’єр відзначив оперативну співпрацю з представником профспілок на засіданнях Уряду, спільну роботу над виконанням діючої Генеральної угоди.
Микола Азаров наголосив, що він особисто як Прем’єр-міністр, а також члени Уряду готові зустрічатися з представниками профспілок, розглядати ті чи інші питання і приймати спільні рішення. «Я готовий до полеміки, до дискусії, до аргументованого опонування. Уряд готовий до професійної дискусії», - зазначив він, додавши, що в Уряду та профспілок спільні інтереси, і тому необхідно сідати за стіл переговорів, викладати аргументи і приходити до спільного рішення.
Микола Азаров звернув увагу присутніх на той факт, що «У нас 6 млн. людей працює без профспілкового, правового і без державного захисту. 6 млн. людей у нас трудиться невідомо за якими трудовими угодами, невідомо яким чином забезпечується охорона їх праці, яким чином буде забезпечуватися їх соціальний захист у випадку втрати їх працездатності, яким чином буде формуватися їх пенсія і т.д.». При цьому він додав, що зараз перед Урядом і профспілками стоїть завдання знайти вирішення цієї проблеми.
Ситуацію, на його думку, ускладнює низка факторів. Серед них – великий відсоток «тіньової» економіки, висока ціна на газ.
М.Я.Азаров відзначив складність переговорів з Російською Федерацією про зниження ціни на газ. «Ви, мабуть, знаєте, ведуться дуже складні переговори з росіянами. Вони вважають цей контракт - як Міллер, глава «Газпрому», сказав – «залізобетонним». А чим пробивається залізобетон?.. Ось так ми зараз і підбираємо, чим би пробити», - сказав Глава Уряду. При цьому він нагадав, що Рада національної безпеки та оборони прийняла рішення про скорочення споживання газу і пошуку альтернативних джерел.
Як повідомив М.Я.Азаров, Урядом з минулого року розпочато роботу щодо диференціації заробітної плати в бюджетній сфері та наближення соціальних гарантій до законодавчо визначеного рівня заробітної плати.
Це, безперечно, крок вперед, однак, профспілкові організації вимагають і роблять все необхідне для того, щоб тарифна ставка 1-го розряду зрівнялася з мінімальною зарплатою, адже це торкається інтересів понад 3,5 мільйона працівників, які тривалий час були обділені державою, і зараз, як наслідок, мають чи не найнижчу пенсію.
Відповідаючи на запитання М.Я.Азаров підняв і тему корупції та офшорів. «Чому гроші з України в офшори йдуть? – запитав він. - Тому що тут створено такі умови оподаткування, за яких вигідніше транзакцію проводити через офшорні зони. Треба створювати сприятливі для інвесторів умови з тим, щоб наш капітал спокійно почувався в нашій країні - ось це наше перспективне й головне завдання. Коли ми це зробимо, ми отримаємо колосальний приплив інвестицій. Поки, на жаль, у нас немає такого клімату й умов, щоб капітал сюди приходив. Це великий наш недолік, ми повинні працювати у цьому напрямі більш ефективно».
Наприкінці зборів Голова СПО Ю.М.Кулик передав на розгляд Прем’єр-міністра України М.Я.Азарова узагальнені пропозиції профспілок. По них будуть надані відповідні доручення та поінформований широкий профспілковий актив.
 
Медіа-центр ФПУ











Переглядів: 455 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz