КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Лютий 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
272829

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 07:50

Головна » 2012 » Лютий » 1 » Прем'єр-міністр доручив визначити шляхи збільшення частки оплати праці українців
19:10
Прем'єр-міністр доручив визначити шляхи збільшення частки оплати праці українців

Прем’єр-міністр України Микола Азаров доручив Міністерству економічного розвитку і торгівлі та Міністерству соціальної політики вивчити питання економічно обґрунтованого збільшення рівня оплати праці та запропонувати відповідні механізми стимулювання росту частки оплати праці в собівартості продукції. Про це Глава Уряду заявив, розпочинаючи засідання Кабінету Міністрів.

«Доручаю Міністерству економічного розвитку і торгівлі разом з Міністерством соціальної політики глибоко вивчити питання економічно обґрунтованого збільшення рівня оплати праці та запропонувати відповідні механізми стимулювання росту частки оплати праці. І ми їх обговоримо з соціальними партнерами, з суспільством, щоб визначити виважену траєкторію справедливого росту трудових доходів», - заявив Микола Азаров.

За його словами, справедлива оплата праці - це особлива турбота Уряду і головний пункт у діалозі влади з профспілками і роботодавцями. «Прямий шлях до підвищення трудових доходів – це стале економічне зростання і підвищення продуктивності праці. Поліпшення економічного стану підприємств швидко обертається на зростання заробітної плати», - зазначив Прем’єр-міністр. Він додав, що так було на початку 2000-х років, до 2004 року, коли найбільше за історію України зростання супроводжувалось зростанням реальної заробітної плати вдвічі. Так само за останні два роки виходу з кризи. У грудні 2011 року середня заробітна плата перевищила 3 тис. гривень, що майже на 40% більше, ніж два роки тому.

Але зараз, як підкреслив Глава Уряду, докризова купівельна спроможність ще не відновилась (цього слід очікувати лише поточного року), і проблема справедливої оплати праці не вирішена. «Тому нам потрібна відповідальна державна політика подолання цього розриву», - зазначив Микола Азаров.

Разом з тим, за його словами, потрібні механізми управління трудовими доходами в тих випадках, де держава має на це законне і природне право. Це, зокрема, стосується справедливого перерозподілу надвисоких доходів чи експлуатації надр: «Так, наш експорт значною мірою базується на сировинних галузях, а частка оплати праці в собівартості продукції цих галузей найнижча. Таким чином, дохід від надр, які належать народу, меншою мірою отримують громадяни України. Це несправедливо, і це одна з речей, які треба міняти».

Микола Азаров наголосив, що у цьому питанні рух повинен бути зустрічним: держава створює умови, а бізнес відповідає справедливим збільшенням оплати праці.

За матеріалами Урядового порталу

Переглядів: 499 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz