КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 23.04.2024, 17:05

Головна » 2012 » Квітень » 19 » Право на свіже повітря
09:35
Право на свіже повітря

Підраховано, що жителі великих міст близько 80 відсотків часу проводять у закритих приміщеннях. А якщо приміщення погано провітрюється, люди, які тут живуть або працюють, зрештою отримують хронічну мігрень, нежить, бронхіти, алергію, бронхіальну астму, серцево-судинні хвороби.

Вплив повітря на наше здоров'я під дією "зовнішніх факторів" підтверджують і дані офіційної статистики, добре відомі медикам:
• очищувачі повітря, калорифери та пилесоси на 90% роблять повітря «мертвим», позбавляючи його негативних іонів і озону;
• аналогічну «послугу» надають нам екрани моніторів, телевізорів, флуорісцентні лампи, факси, ксерокси що створюють електромагнітні поля;
• сім'я з трьох осіб за добу виділяє 5,5 літра води (дихання, душ, прання, приготування їжі, поливання квітів і т. д.), а якщо немає нормованого повітрообміну, ця вода затримується в приміщенні і приводить до зростання відносної вологості повітря, з усіма, в буквальному сенсі слова, випливаючими обставинами.
• при використанні миючих, чистячих, відбілюючих і особливо дезінфікуючих засобів, концентрація їх отруйних випарів у повітрі локально підвищується в багато разів;
• побутові газові плити, спалюючи іони кисню, виділяють чадний газ, окис азоту, вуглекислий газ, про негативні властивості яких чули всі.

В зарубіжній літературі хворобливий стан, викликаний впливом закритого приміщення, отримало спеціальну назву: Sik building syndrome (синдром хворого будинку).

Як же його уникнути?

В зарубіжних країнах цю проблему вже вирішили за допомогою так званих провітрювачів.
Провітрювачі служать для поліпшення якості повітря в приміщенні, для постачання кисню і для профілактики конденсації водяної пари, що дозволяє вберегтися від виникнення грибка на стінах.

"Побічна дія" - зменшує витрати на опалення через значну економію споживання теплоенергії (провітрювач забезпечує безперебійний приплив свіжого повітря, тому не доведеться в холодну пору відкривати вікна для провітрювання).

Позитивний досвід їх використання призвів до того, що в багатьох країнах - Англії, Ірландії, Швеції, Данії, Бельгії, Франції та ін. ввели правові рекомендації по використанню провітрювачів на вікнах. Якщо порівняти рівень безпеки загерметизованого приміщення, то використання віконних провітрювачів аналогічно паскам безпеки в сучасних автомобілях - відсутність яких неприпустимо.

У нашій країні використання віконних провітрювачів регламентовано новими Державними будівельними нормами України, повна редакція яких є на офіційному сайті Держбуду: www.build.gov.ua. Провiтрювачi – це не примха законодавцiв, а життєво-необхiдне рiшення. Це свiтова практика, яка нарештi починає впроваджуватися i в Українi.


За матеріалами журналу «Віконне виробництво № 23»


Переглядів: 462 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz