КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Березень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
   1234
567891011
12131415161718
19202122232425
262728293031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 18:36

Головна » 2012 » Березень » 22 » ПОЗИЦІЯ ФПУ: Підвищувати роль колективних договорів
11:47
ПОЗИЦІЯ ФПУ: Підвищувати роль колективних договорів

«Правові норми та існуюча практика колективних переговорів із укладення колективних договорів» - така тема круглого столу, якій відбувається 21-22 березня у Києві.
В роботі засідання беруть участь заступник Голови Федерації профспілок України Сергій Кондрюк, перший заступник міністра соціальної політики України Василь Надрага, заступник голови Національної служби посередництва та примирення Сергій Гербеда. Керівник секретаріату Національної тристоронній соціально-економічної ради Броніслав Морозович, представники міністерств та відомств.
Вів круглий стіл Національний координатор проекту МОП «Удосконалення колективних переговорів і дотримання трудового законодавства в Україні» Cергій Савчук. У виступах першого заступника міністра соціальної політики Василя Надраги, старшого спеціаліста з питань соціального діалогу й трудового законодавства Групи технічної підтримки з питань гідної праці та Бюро МОП для країн Центральної та Східної Європи Крістіни Міхес, радника економічного відділу Посольства Канади в Україні Христини Білик, незалежного експерта Надії Зарько та низки представників влади, роботодавців, громадських організацій наголошувалося на важливості та актуальності належного виконання всіх вимог щодо якості та ефективності переговорного процесу, що стосується підписання та дотримування колективних договорів.
Позицію профспілок з цього питання висловив заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він зокрема сказав: «Процеси, які зараз відбуваються на теренах країн Азії, Північної Африки та СНД, свідчать про дуже серйозні проблеми з соціальним діалогом. Зараз треба шукати зовсім нові шляхи здійснення соціального діалогу, які дозволять більш конструктивно вирішувати комплекс соціально-економічних проблем, а не накопичувати їх. Федерація профспілок України підтримує проект МОП і той аналіз, який в ньому ми бачимо. Але всіх нас хвилює питання: проблеми є, вони вказані, але чи буде лікування? Безперечно, поставити діагноз дуже важливо, але не менш важливо визначитись, як правильно лікувати ці хвороби. Федерація профспілок України напередодні підписання нової Генеральної угоди. Ми дійсно шукаємо ті варіанти, які найбільш позитивно будуть впливати на роль колективних договорів».
Заступник Голови ФПУ підкреслив, що Федерація профспілок пропонує владі та роботодавцям підписати так званий пакт про консолідовані дії та узгодження завдань на розв’язання проблем, які на сьогодні є актуальними.
Під час круглого столу відмічалась важливість аналізу ситуації з соціальним діалогом, а також стану з підписанням колективних договорів. Зокрема, говорилося, що дослідження правових норм та існуючої практики колективних переговорів із укладення колективних договорів було проведено в рамках Проекту Міжнародної організації праці (МОП) та уряду Канади «Удосконалення колективних переговорів та дотримання трудового законодавства» у грудні 2011 – січні 2012 року. Мета дослідження – оцінити вплив національного законодавства щодо проведення вільних і добровільних колективних переговорів, а також існуючі правові та інституційні недоліки у функціонуванні ефективного (щодо досягнення очікуваних результатів), раціонального (щодо співвідношення затрат до отриманих результатів) та координованого механізму колективних переговорів на різних рівнях (національному, регіональному, галузевому рівнях та на рівні підприємств).Актуальність проведення цього дослідження обумовлена необхідністю удосконалення системи колективних переговорів із укладення колективних договорів між учасниками соціально-трудових відносин, які є важливим інструментом і невід’ємною частиною колективно-договірного регулювання цих відносин.
Учасники круглого столу прийняли низку рекомендацій стосовно соціального діалогу та укладення колективних договорів. Вони, зокрема, пропонують передбачити у проекті Трудового кодексу чи в новій редакції Закону про колективні договори і угоди визначення правового статусу колективних угод всіх рівнів (оскільки термін «угода» і «договір» мають однакове значення, пропонується вживати термін «колективна угода» на відповідному рівні), як нормативного акту, яким регулюються трудові, соціальні, економічні відносини на відповідному рівні та встановлюються норми, соціальні гарантії, пільги у сфері праці та зайнятості.
Було також рекомендовано, враховуючи особливості і відмінності застосування положень угод, що носять загальний характер домовленостей і рекомендацій, укладати колективні угоди на рівнях, вищих за підприємство, на тристоронній основі, розмежувавши зобов’язання центральних і місцевих органів влади, як власника підприємств і як органу державної влади, що мають визначені законодавством повноваження щодо формування і забезпечення реалізації державної політики у певних сферах.
 
Медіа-центр ФПУ
Переглядів: 482 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz