КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Жовтень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 23.04.2024, 13:26

Головна » 2012 » Жовтень » 30 » Місяць жовтень – це вже справжня осінь
16:14
Місяць жовтень – це вже справжня осінь

Жовтень – це не лише пора жовтіння листя, а й час завершення усіх польових робіт і приготувань до зими.

Цю назву місяць має ще з часів Київської Русі. У народі його іменували грязень, бо грузькі дороги; хмурень, бо дощових днів багато; зазимник, бо перші заморозки починаються; листопадник – починає опадати листя і весільник, адже, починаючи від Покрови, 14 жовтня, вже дозволялося справляти весілля.

У різні часи його називали по різному, але прижилася і залишилася нинішня ностальгічно-прониклива назва – жовтень.

Цікавим є той факт, що у прадавні часи в Північній півкулі планети він мав назву місяць Кота. Враховуючи особливості людської психології, стародавні мудреці саме другий місяць осені присвятили цьому улюбленцеві людей. М’який, пухнастий, вуркотливий, проте із кігтиками і гострими зубами – кіт – це ніби єдність кількох протилежностей. А присвячений йому природній цикл символізує такі філософські сторони людського буття, як заперечення і пізнання істини через особистий досвід.

Кінець жовтня має кілька вшанувальних днів: 30 жовтня – Кузьми та Дем’яна, а 31 жовтня – Луки Осіннього та пов’язаних із ними прикметами.

Братів-цілителів Кузьми та Дем’яна, які походили з Аравії, сповідували християнську віру і добре володіли мистецтвом лікування травами й молитвами, вшановували саме 30 жовтня. Адже усі свої добрі справи робили брати безоплатно, за що їх називали безсрібниками. Проте коли слава про них поширилася, їх привели в Кілікію, де й стратили.

31 жовтня день апостола і євангеліста Луки. У нас він здавна шанувався як наставник іконописців, оскільки сам займався живописом, хоча за професією був лікарем. Лука першим намалював образ Богородиці з дитям Ісусом. А одна з його ікон сьогодні відома як Володимирська.

О цій порі у кожній селянській родині був достаток, а тому казали: «Прийшов Осінній Лука – з'явилися хліб і мука».

Саме у жовтні у теплі краї відлітають останні птахи: «Жовтень ходить по краю, виганяє птиць із гаю». Дають про себе знати вранішні приморозки: «Плаче жовтень холодними сльозами», а за багатьма прикметами жовтня визначають погоду на наступні місяці. Зокрема, якщо весь жовтень буде сухим, то безсніжним буде січень.

Прес-служба Профспілки працівників освіти і науки України

Переглядів: 683 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz