КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Травень 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 18:36

Головна » 2011 » Травень » 24 » Інтерв'ю заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту Петра Кулікова газеті "Освіта України" від 16 травня 2011 року № 35-36 (1205)
12:23
Інтерв'ю заступника Міністра освіти і науки, молоді та спорту Петра Кулікова газеті "Освіта України" від 16 травня 2011 року № 35-36 (1205)
Петро Куліков: Збільшення тарифних розрядів передбачено і в 2012 році

      Заступник міністра МОНмолодьспорту Петро Куліков каже, що зарплату педагогам збільшуватимуть, вчителів не скорочуватимуть, а вартість літнього відпочинку буде доступною.
 
     Петре Мусійовичу, які основні вимоги профспілок до уряду?
Насамперед, підвищити тарифні розряди єдиної тарифної сітки (ЄТС). Сьогодні маємо розрив між зарплатнею освітян і прожитковим мінімумом. Це дуже важливе питання, і міністр Дмитро Табачник неодноразово виходив з пропозиціями на Кабмін. В результаті сьогодні (11 травня цього року – прим. авт.) уряд прийняв рішення, яким унормовується оплата праці працівників галузі. Ось щойно при вас відбулася розмова з вільними профспілками. До речі, вони теж претендують на укладення галузевої угоди з міністерством.
 
     Що представляють собою вільні профспілки?
Вони зареєстровані в Міністерстві юстиції, тож треба їх визнавати. За ними теж стоять викладачі, вчителі… Ми не можемо ігнорувати жодної вимоги. Ми повинні реагувати. Сподіваюся, що дійшли з профспілками згоди, і протягом тижня вирішимо всі спірні питання. Власне, вони вже вирішуються. За рішенням Кабміну, з 1-го вересня всі педагогічні працівники отримають 20 відсотків надбавки до заробітної плати. На це передбачено 367 мільйонів гривень. З першого липня підвищимо розмір першого тарифного розряду. Ось (показує ксерокопію документа) цією постановою Кабміну затверджені всі збільшення за розрядам. Це буде суттєва доплата вчителям.
 
Уточніть, будь ласка, на скільки від того збільшиться заробітна плата, наприклад, учителя?
Приблизно на 300-500 гривень. Доцентові – десь від 400 гривень. Повторюю, підвищення заробітної плати почнеться з першого липня цього року, а не з жовтня, як було заплановано.
 
Дозвольте повернутися до ЄТС. Прем’єр Микола Азаров заявив, що вчителі отримають по 170 гривень додатково кожен. Здається, профспілки вимагали більше?
Не вимагали – пропонували. Проте називати цифри сенсу немає, рішення уряду вже є. ЄТС більше не відповідає сьогоднішній структурі оплати праці, тому її треба диференціювати. Проте неможливо негайно привести все у відповідність, як, скажімо, це зробили в Словаччині. Там учителеві відразу підвищили ставки до двох тисяч євро, і навантаження збільшили до 30 годин. Проте Україна, звісно ж, не Словаччина.
 
Цифри, названі Вами, збалансовані? Хоча б з огляду на прискорення інфляції як наслідок?
У Білорусії на 30% підняли зарплату і запустили зростання цін. Це інфляція, зумовлена друкарським станком. А в нас уряд підняв виплати так, як дає змогу це зробити економіка. Тому цифра, наведена прем’єром, збалансована. Проблема в іншому. Україна має віддати близько 90 мільярдів гривень за зовнішніми боргами, які наробив попередній уряд. А ще є навантаження по Євро-2012. Хоча позитив є в тому,що це інфраструктура, яка завтра дасть поштовх розвитку економіки. Ви розумієте, які це гроші? Якби не цей фінансовий тягар, звісно, вчителі мали б іншу зарплату, інший рівень життя. Та ми повинні виконувати зовнішні зобов’язання і при цьому підвищувати виплати працівникам бюджетної сфери. Це непросто, але крок за кроком уряд це робить.
 
Петре Мусійовичу, в яку суму загалом для бюджету виллється збільшення по ЄТС?
Лише в цьому році 1,7 мільярда гривень. Зважаючи на дефіцит бюджету країни, це – значна сума. Збільшення тарифних розрядів передбачено й в 2012-му році. В серпні ми подамо в Мінфін пропозиції до бюджету на наступний рік. Тож збільшення вже розраховується, воно буде не менше, ніж цьогорічне.
 
Вчителів не скорочуватимуть
Міністр Дмитро Табачник казав, що заробітна плата викладачів і вчителів залежить від навантаження. Сьогодні воно становить від 10 до 14 годин на тиждень – колись було до 30 годин.
Працюємо і над цим питанням. Я входжу в погоджувальну раду, яка розробляє нормативні документи щодо оплати праці освітянам. Справді, є питання щодо навантаження вчителів у школах та стосовно співвідношення кількості викладачів і студентів. Навантаження сьогодні в середньому 14 годин. У Києві було від 24 до 30 годин. І кожен боровся за півтори ставки. Але відчитати 30 годин, не враховуючи позаурочні години, час на перевірку зошитів, класне керівництво тощо, фізично неможливо.
 
Чи не стане це умовою скорочення кількості вчителів?
Для вчителів робота на повну ставку, яка становить 18 годин, не є обов’язковою умовою. Якби були чіткі вимоги, щоб учитель працював на повну ставку, ми були б змушені скоротити близько 30 тисяч вчителів. Але ми ніколи, ні за яких обставин не допустимо цього.
 
До речі, чому вчителі чіпляються за ставку? Може, краще піти в репетитори?
Коли ти вже на орбіті, зійти з неї важко. Репетитор – тимчасова робота. Сьогодні вона є, завтра – немає. А працюючи в державному чи комунальному навчальному закладі на ставці, освітянин знає, що стабільно, гарантовано отримує гроші.
 
Дуже багато освітян на місцях скаржаться, що для економії коштів їх відправляють у примусові відпустки. Що скажете на це?
Справді, іноді на місцях керівники навчальних закладів йдуть на примусові відпустки для підлеглих. Якими не були б причини цього явища, воно порушує права освітян. Тому міністерство вважає його ганебним. Прем’єр-міністр Микола Азаров також різко піддав критиці цю практику і сказав, що це неприпустимо. Тож деяким директорам шкіл варто подумати, що вони роблять.
 
Скільки коштуватиме відпочинок Що робить МОНмолодьспорту для сезону відпусток?
Починається пора відпусток, а це питання виплати грошей на оздоровлення, підготовка таборів відпочинку для студентів і викладачів. Також у нас є профспілкові бази відпочинку. Деякі занепали, тобто треба було обговорити, як їх «реанімувати». Міністр поставив завдання, щоб за поточний місяць ці питання відпрацювати. Щоб протягом травня привести бази і табори відпочинку в належний стан, аби вони з червня прийняли відпочивальників. Найголовніше питання – виплата заробітної плати, відсутність заборгованостей в областях; таке завдання поставив міністр. Ми збирали керівників, які забезпечують цю ланку, готували звітність.
 
Питання про бази відпочинку. Скільки може коштувати відпустка на базі для вчителя чи викладача?
Цікаве і досить складне питання. Для освітян є безкоштовний відпочинок, а є платний. Щодо останнього випадку я дав завдання службам подивитися, скільки навчальні заклади відраховують на відпочинок своїх працівників. Розумієте, за галузевою угодою (з ЦК Профспілки працівників освіти та науки) вони мають відраховувати профспілкам на соціальний розвиток три відсотки від заробітної плати. Ці гроші йдуть на путівки, на утримання таборів, баз відпочинку. Профспілки спочатку обурилися, навіть телеграми слали – чому ми втручаємося в їхні справи? Я їм пояснив, що ми формуємо бюджет, до якого маємо закласти цей відсоток. На жаль, не всі навчальні заклади відраховують ці гроші. Поза тим, крім галузевої угоди, є колективні угоди в кожному виші окремо. І щоб вони якось поповнили рахунки профспілкам на оздоровлення, на відпочинок викладачів, студентів, ми намагаємося ці угоди реанімувати.
 
Тож якою може бути ціна путівки в цьому році?
Від 50 гривень. Чудові бази відпочинку мають Київський національний університет Шевченка (біля Євпаторії), Київський політехнічний (в Скадовську, там відпочинок коштує дві-три тисячі гривень), юридичні академії Харкова й Одеси. Одеська юридична академія пропонує безкоштовний відпочинок. До речі, на базі, розташованій на березі моря. І, хоча такі умови є на базах не кожного навчального закладу, загалом освітянам буде де провести відпустки.
Переглядів: 520 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz