КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 15:40

Головна » 2011 » Листопад » 14 » Інформатизація освіти: спільні досягнення МОНмолодьспорту з НАПН України
11:16
Інформатизація освіти: спільні досягнення МОНмолодьспорту з НАПН України
     10 листопада 2011 року Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник взяв участь у загальних зборах Національної академії педагогічних наук України на тему: «Інформатизація освіти в Україні: стан, проблеми, перспективи», які проходили в Інституті педагогіки під головуванням Президента НАПН України Василя Кременя.
 
     Під час виступу Дмитро Табачник підкреслив, що тема цьогорічних загальних зборів є надзвичайно важливою, хвилює всю педагогічну громадськість починаючи від дошкілля і завершуючи вищою школою. Він розповів про здобутки в освіті, яких вдалося досягти спільними зусиллями з НАПН України. За його словами, на виконання Указу Президента України Віктора Януковича, згідно з яким 2011-й оголошено роком освіти та інформаційного суспільства, виконано ряд важливих для освіти завдань.
 
     Насамперед Міністр відзначив реалізацію Національного проекту «Відкритий світ» під патронатом Президента України, розробку державних цільових програм інформатизації загальноосвітніх середніх шкіл «Сто відсотків» та підвищення якості математичної і природничої освіти: «Питання інформатизації освіти в Україні, переходу на новітні технології, підготовки учителя стали основними на ІІІ Всеукраїнському з’їзді працівників освіти. Максимально повно ці проблеми відображено в документі – Національна стратегія розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки».
 
     Дмитро Табачник підкреслив, що головною документальною й методологічною цінністю створення Національної стратегії стало те, що вона кореспондувалась і ґрунтувалась на Національній доктрині освіти, яка була затверджена на ІІ Всеукраїнському з’їзді, в жовтні 2001 року: «Усі принципи і наступність розвитку, досягнення освітян за останні 10 років, які розділяють з’їзди, увійшли до Національної стратегії розвитку освіти в Україні на 2012-2021 роки. Я думаю, що навіть прискіпливий і недоброзичливий критик не знайде протиріч між Національною доктриною і Національною стратегією. Переконаний, що найближчим часом документ – Національна стратегія – буде розглянутий Президентом України і дасть можливість закласти дуже важливі передумови на найважливіші напрями розвитку освіти на найближчі 10 років».
 
     Серед основних напрямів Міністр назвав побудову максимально індивідуальної освітньої траєкторії учня, формування та реалізацію соціальних, економічних гарантій здобуття якісної освіти, вдосконалення системи національного патріотичного виховання, цілісний розвиток та соціалізацію дітей та молоді, посилення функцій освіти, екологізація освіти тощо.
 
     Дмитро Табачник розповів про досвід роботи з найбільшими компаніями і корпораціями: IBM Intel, Microsoft, а також спільну програму діяльності Національної академії педагогічних наук України та Міністерства освіти і науки, молоді та спорту України на 2011-2013 роки, наголосивши, що цей документ допоможе об’єднати зусилля у багатьох напрямах, зокрема інформатизації освіти.
 
     «Слід зазначити, що сьогодні ми виходимо на фінішну пряму найважливішого досягнення, яке потребує імплементування теми і рішення Зборів, - це створення Державного стандарту базової та повної загальної середньої освіти», - наголосив Міністр.
 
     Дмитро Табачник подякував за плідну діяльність робочій групі, яку очолює Василь Мадзігон, перший віце-президент НАПН України.
 
     Міністр також відзначив спільну роботу МОНмолодьспорту та НАПН України у підготовці Національної рамки кваліфікацій. За його словами, вперше за 20 років незалежності України завершено роботу над документом та подано на затвердження Уряду: «Головною проблемою було переконати, знайти аргументи, виважити всі дескриптори з роботодавцями та Міністерствами промисловості та економічного розвитку, аграрної політики, соціальної політики і праці. Можу сказати, що це вдалося завдяки творчим зусиллям робочої групи, яку очолювали Володимир Ілларіонович Луговий і Євген Миколайович Суліма. Реалізація проекту «Національна рамка кваліфікацій» дозволить дуже багато зробити для якісної освіти. Найголовніше – це дозволить створити основу для ефективної взаємодії між ринком праці і сферою освіти».
 
     Надзвичайно важливим спільним досягненням Міністерства та НАПН стало створення, розроблення і затвердження Урядом державних стандартів початкової і загальної середньої освіти. Дмитро Табачник також виокремив питання початкової освіти та привітав присутніх у залі лауреатів першої Державної премії в галузі освіти: Олександру Яківну Савченко, Ольгу Назарівну Хорошковську, Надію Михайлівну Бібік, Коваль Ніну Степанівну, Бойченко Тетяну Євгенівну та Вашуленка Миколу Самійловича.
Переглядів: 486 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz