КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Серпень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 19.03.2024, 13:44

Головна » 2012 » Серпень » 31 » ГЕОРГІЙ ТРУХАНОВ: «ОСВІТА МАЄ СТАТИ ПРІОРИТЕТНОЮ СФЕРОЮ»
17:08
ГЕОРГІЙ ТРУХАНОВ: «ОСВІТА МАЄ СТАТИ ПРІОРИТЕТНОЮ СФЕРОЮ»
     Стаття 4 Закону України «Про освіту» визначає, що освіта є пріоритетною сферою соціально-економічного, духовного й культурного розвитку суспільства. Саме ця ідеологема є наріжним каменем у роботі Профспілки працівників освіти і науки Украї­ни, що її очолює Георгій Труханов. Профспілка вимагає від влади вжиття всіх необхідних заходів для реалізації згаданого положення Закону України. Й передусім – передбачити у Державному бюджеті на 2012 та 2013 роки необхідні й достатні видатки на освіту (відповідно до статті 61 Закону).
 
    Актуальне інтерв’ю
 
     Георгію Федоровичу, наскільки я знаю, Ви неодноразово наголошували, що забезпечення належного бюджету для освітньої сфери цілком відповідає контексту домовленостей за Генеральною угодою на 2010–2012 роки стосовно спрямування сторонами зусиль на забезпечення в країні економічного зростання, прискорення людського розвитку, підвищення заробітної плати працівників, досягнення суспільної стабільності?
 
     – Так, і з цього приводу Центральний комітет профспілки вніс пропозиції до комітетів Верховної Ради України з питань науки і освіти та з питань бюджету, до міністерств освіти і науки, молоді та спорту України, соціальної політики, Федерації професійних спілок України. Ми наполягаємо на тому, аби держава реалізувала вимоги чинного законодавства про освіту та норми Указу Президента «Про заходи щодо забезпечення пріоритетного розвитку освіти в Україні». Передусім ідеться про запровадження поетапного підвищення оплати праці педагогічних і науково-педагогічних працівників.
 
      – Мені нещодавно трапився рекламний телеролик, де представниця освітньої сфери говорила про відчутне останнім часом поліпшення матеріального забезпечення педагогів. Це справді відповідає дійсності?
 
      – Об’єктивно – поза сумнівом. Але все на світі відносно. Скажімо, у травні ц. р. середні посадові оклади та ставки заробітної плати педагогічних працівників становили лише 45%, а науково-педагогічних – 39,1% законодавчо гарантованого рівня. Але у липні минулого року таке співвідношення становило відповідно 39,3 та 34,1%. Отже, ситуація в галузі дещо поліпшилася, а з огляду на липневе (цього року) підвищення на 1,02%, середні посадові оклади у сфері освіти відповідно становлять 1580 грн – для педагогічних і 2743 грн – для науково-педагогічних працівників. Тож фактично впродовж січня-липня вони зросли, порівняно з груднем минулого року, майже на 14%. Разом із тим у промисловості середня зарплата значно вища – 3509 грн!
 
      – Які методи або, скажімо так, засоби впливу використовує профспілка, обстоюючи законодавчо гарантовані права освітян?
 
     – Різні. Приміром, Центральний комітет профспілки та Спільний представницький орган профспілок погодили проект постанови Кабінету Міністрів щодо встановлення з 1 січня 2013 року педагогічним працівникам середніх посадових окладів на рівні середньої заробітної плати працівників промисловості, науково-педагогічним – на рівні подвійної середньої зарплати у промисловості, а також встановлення доплат спеціалістам, які працюють у системі освіти, до рівня середньомісячної заробітної плати у цілому по галузях економіки. Мета цієї постанови – реалізація державних гарантій з оплати праці та запровадження соціальних стандартів в освіті на виконання Національного плану дій на 2012 рік, затвердженого Указом Президента України в березні ц. р. у контексті впровадження Програми економічних реформ на 2010–2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава».
 
      – Тож на якій стадії реалізація положень багатостраждальної статті 57 Закону України «Про освіту»?
 
     – Завдяки нашим наполяганням за результатами парламентських слухань «Освіта в сільській місцевості: кризові тенденції та шляхи їх подолання» до постанови Верховної Ради включено пропозиції про необхідність передбачення в державному бюджеті, місцевих бюджетах на 2013 рік і бюджетах на наступні роки коштів для стовідсоткового забезпечення державою гарантій, передбачених статтею 57 педагогічним, науково-педагогічним працівникам та іншим категоріям працівників системи освіти.
     Крім того, реалізацію Указу Президента щодо поступового забезпечення норм статті 57 Закону України «Про освіту» уможливлює також встановлення посадового окладу працівника першого тарифного розряду за ЄТС на рівні не нижче законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, із подальшим застосуванням його при визначенні посадових окладів за всіма тарифними розрядами. На жаль, розрив зберігається донині й становить 300 грн; до кінця року він має скоротитися до 295 грн. І профспілка наполягає на відновленні соціальної справедливості – згідно зі статтею 6 Закону України «Про оплату праці» та статтею 96 Кодексу законів про працю України. Принагідно скажу, що критичним є й нинішній рівень оплати праці працівників органів управління освіти. Тим часом управління та відділи освіти і науки як ніколи потребують висококваліфікованих працівників!
 
     – А як профспілка дбає про забезпечення гарантій для педагогічних працівників дошкільних, позашкільних навчальних закладів, методистів, завідуючих навчальними лабораторіями (кабінетами) університетів, інститутів тощо?
    
      – Відповідною постановою Уряду запроваджено виплату всім без винятку педагогічним працівникам 20-відсоткової надбавки, яка спершу передбачалася лише для окремих категорій. Найближче завдання – домогтися встановлення такої надбавки також і науково-педагогічним працівникам вишів, тренерам-викладачам та іншим працівникам дитячо-юнацьких спортивних шкіл. Відповідні звернення з цього приводу викладено у наших пропозиціях до проекту Державного бюджету на 2013 рік.
      Профспілка також порушує перед владою питання про необхідність підвищити рівень стипендіального забезпечення студентів вищих та учнів професійно-технічних навчальних закладів: не нижче прожиткового мінімуму. Особливе занепокоєння викликали зміни порядку проведення індексації, бо вони утискають права учнів, студентів і працівників галузі. Тому ми надіслали листи до Кабміну, міністерств освіти і науки, молоді та спорту, соціальної політики та Федерації профспілок України, у яких наполягаємо на скасуванні цих нововведень.
      Потребують реалізації державні гарантії педагогічним працівникам сільської місцевості та селищ міського типу стосовно забезпечення безплатного користування житлом з опаленням і освітленням.
      Не менш важливою проблемою, над якою працює галузева профспілка, є врегулювання питання щодо встановлення рівня пенсій педагогічних працівників у розмірі 80–90 відсотків заробітної плати. Відповідні законопроекти, внесені на розгляд Верховної Ради України, дістали логічне завершення. А у зв’язку з реформуванням пенсійного законодавства пенсії працюючих пенсіонерів, незалежно від часу призначення, необхідно привести у відповідність до Закону України «Про наукову і науково-технічну діяльність».
 
        РОЗМОВУ ВЕЛА ТЕТЯНА МОРГУН, «Профспілкові вісті»
Переглядів: 560 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz