КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Лютий 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
    123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 25.04.2024, 09:43

Головна » 2013 » Лютий » 26 » Дмитро Табачник розповів про пріоритети освітньої політики
10:53
Дмитро Табачник розповів про пріоритети освітньої політики
         Про основні пріоритети освітньої політики у 2013 році розповів Міністр освіти і науки, молоді та спорту Дмитро Табачник на прес-конференції, яка відбулася в Будинку Уряду 25 лютого.
        Дмитро Табачник зазначив, що у 2013 році МОНмолодьспорт продовжуватиме роботу над реалізацією заходів, визначених Програмою економічних реформ Президента України на 2010-2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава». Міністр освіти і науки, молоді та спорту у своєму виступі, зокрема, розповів про пріоритети освітньої політики у кожному напрямі галузі. Так, у розвитку дошкільної освіти, яка, за словами Міністра, є фундаментом усієї освітньої галузі, основні пріоритети у 2013 році зосереджені навколо розвитку мережі дошкільних навчальних закладів шляхом повернення приміщень закладів, що використовуються не за призначенням, введення в експлуатацію новобудов та відкриття дитсадків у пристосованих приміщеннях.        
         Наближення до параметрів Європейського Союзу за кількістю місць у дитячих садках Міністр назвав одним із головних завдань у сфері дошкілля. Усього протягом 2010-2012 років кількість дітей у дитячих садках уже зросла на 203,6 тисячі, відкрито 1344 дошкільних навчальних закладів (з них: 905 додатково включені до мережі, 439 – відновили діяльність). «У цьому році планується додатково охопити дошкільною освітою близько 50 тисяч дітей», - зазначив Дмитро Табачник.
        У напрямку розвитку загальної середньої освіти одним із найголовніших завдань на 2013 рік Міністр проголосив подальше підвищення якості освіти у сільській школі, дієвим засобом виконання якого має стати оптимізація мережі сільських шкіл та створення освітніх округів. Як повідомив Дмитро Табачник, близько 1900 освітніх округів на сьогодні уже створено, і у їх межах охоплено освітою вже понад 1 млн. громадян.
        Міністр також розповів про заплановане повне виконання Державної цільової програми «Шкільний автобус» у 2013 році, адже динаміка її виконання за 2010-2012 роки продемонструвала чудові результати.
         «1 вересня 2012 року розпочався старт нової української школи, і першокласники країни розпочали навчання за новим Державним стандартом», - нагадав Дмитро Табачник. За його словами, 1 вересня 2013 року на навчання за новими стандартами переходять учні 2-х та 5-х класів, а в червні 2013 року буде проведено ІІ Всеукраїнську акцію «Нові стандарти – нова школа».
         Пріоритетним також залишається забезпечення права дітей з особливими освітніми потребами, наголосив Міністр.
       Окрім того, він повідомив, що з 2013 року буде запроваджено загальнодержавний «Урок плавання». «Ця ініціатива МОНмолодьспорту зумовлена тим, що кількість дітей, які щороку втрачають життя через необережне поводження у воді, є сумною статистикою», - констатував Дмитро Табачник. За його інформацією, у 2012/2013 навчальному році також вперше проводитиметься Всеукраїнська учнівська олімпіада з фізичної культури і спорту.
        Під час прес-конференції Міністр запросив усіх присутніх на відкриття ІІІ Всеукраїнської виставки-звіту дитячої творчості «Країна юних майстрів» 28 лютого 2013 року, на якій будуть представлені творчі здобутки дітей з усіх регіонів України. Загалом, зазначив Дмитро Табачник, у галузі позашкільної освіти передбачається виконання Плану заходів із підготовки та проведення у 2013 році в Україні Року дитячої творчості. Серед найважливіших пріоритетів позашкілля Міністр назвав також активну роботу зі збереження мережі позашкільних закладів та збільшення кількості гуртків.
         Співпраця із роботодавцями, розроблення та впровадження державних стандартів - так охарактеризував Дмитро Табачник основні завдання на 2013 рік у галузі оновлення змісту професійно-технічної освіти. Окрім того, за словами Міністра, за участю роботодавців у 2013 році буде створено 5 центрів із впровадження інноваційних технологій на базі ПТНЗ Основний акцент зміщується з теоретичної бази на практичну: не розказати, а показати як, - наголосив Міністр.
         У напрямку розвитку вищої освіти найголовнішими завданнями на 2013 рік, як поінформував Міністр, є: розроблення проекту Закону України «Про післядипломну освіту»; здійснення заходів щодо подальшої оптимізації мережі вищих навчальних закладів з урахуванням необхідності підвищення її якості та доступності, формування єдиного освітнього простору вищої освіти; запровадження конкурсного порядку розміщення державного замовлення на підготовку фахівців з вищою освітою; подальше розширення бюджетної програми з навчання студентів у провідних закордонних вищих навчальних закладах за пріоритетними напрямами освіти і науки; розширення участі провідних українських університетів у міжнародних рейтингах тощо.
         Важливим пріоритетом Міністр назвав також створення умов для збільшення кількості іноземних студентів, які здобувають освіту в Україні. За його даними, на сьогодні таких студентів є близько 60,5 тис., що є справді суттєвим здобутком.

Переглядів: 428 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz