КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 28.03.2024, 23:36

Головна » 2011 » Листопад » 9 » День української писемності та мови
13:38
День української писемності та мови
9 листопада в Україні відзначається День української писемності та мови. Як свято духовності українського народу запроваджено Указом Президента України у 1992 році на знак затвердження великого національного надбання, коштовного скарбу, який поєднує досвід, мрії і надії мільйонів людей, подвижників українського слова.

Саме мова є душею нації, її генетичним кодом, адже у її глибинах народилося культурне надбання, яким може пишатися наш народ. Цього ж дня православна церква вшановує пам’ять святого преподобного Нестора-літописця.

Науковцями встановлено, що українська мова почалася з писемності, витоки якої йдуть з далекого минулого. Давньоруські літописи є дорогоцінними реліквіями історії, науки, літератури та культури, які й сьогодні вражають глибиною мудрості, далекоглядності, є актуальними і суспільно значимими.

Видатний знавець української мови Дмитро Павличко писав: "Українська мова не бідна, не вульгарна, не кривоуста. Вона має свою особливу мелодійність. Ця незбагненна душа нашої мови, як золотоносна ріка, виблискує на хвилях народної пісні, переливається в душу нації, творить чуттєву нерозривність українського серця й української землі".

Геніальні композитори Моцарт і Бетховен, Глинка й Чайковський, Барток і Стравінський скористалися українськими мелодіями у своїй творчості, а це значить, що вони чули вібрацію найвищих небес нашої мови.

Українська мова мала статус, близький до державного, вже у XIV – першій половині XVI століття, оскільки функціонувала в законодавстві, судочинстві, державному і приватному листуванні.

Сьогодні це свято є справжньою даниною одному з найцінніших надбань, яке створене й залишено нам нашими попередниками – нашій мові.

Саме 9 листопада традиційно проходитиме загальноукраїнський Диктант національної єдності, до якого можуть долучитися усі небайдужі до рідного слова. Радіодиктант дасть можливість кожному з його учасників перевірити свої знання, підтримати материнську мову, а також довести усьому світові: українська мова є, вона престижна і нею говорять мільйони людей в Україні і поза її межами.

Відділ інформаційно-аналітичного забезпечення
Переглядів: 546 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz