КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Листопад 2011  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
282930

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 24.04.2024, 09:10

Головна » 2011 » Листопад » 28 » Безоплатний правовий захист буде гарантовано кожному
17:33
Безоплатний правовий захист буде гарантовано кожному

Кабінет Міністрів України запропонував внести зміни до низки законодавчих актів України з метою приведення їхніх положень у відповідність до нового Закону України «Про безоплатну правову допомогу». Відповідний законопроект уряд ухвалив 23 листопада на своєму засіданні. Про це повідомив заступник Голови ФПУ Григорій Осовий, котрий взяв участь у роботі Кабміну, як представник профспілок.
Закон України «Про безоплатну правову допомогу» був прийнятий 2 червня цього року. «Законопроект досить довго розроблявся (більше 5 років) і врешті-решт його прийняли, - розповідає Григорій Осовий. - Профспілки подавали до нього свої пропозиції і більшість з них враховані. Але, щоб закон запрацював, потрібно внести відповідні зміни до багатьох інших законодавчих актів. Зокрема це стосується Кримінально-процесуального кодексу України, Кодексу адміністративного судочинства, Сімейного кодексу України, Цивільно-процесуального кодексу України, законів «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про адвокатуру», «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про охорону дитинства», «Про реабілітацію жертв політичних репресій на Україні» тощо. На це і спрямована постанова Кабміну, ухвалена 23 листопада».
Так, наприклад, до Кримінально-процесуального кодексу України пропонується внести положення про те, що орган дізнання, який затримав особу, може призначити захисника через адвокатське об’єднання або Центр з надання безоплатної вторинної правової допомоги. Вимога про призначення захисника є обов’язковою для керівника адвокатського об’єднання чи Центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги.

Згідно із Законом України «Про безоплатну правову допомогу» право на вторинну безоплатну правову допомогу мають малозабезпечені особи, які перебувають під юрисдикцією України, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, безпритульні діти, діти, які можуть стати або стали жертвами насильства в сім’ї, особи, на яких поширюється дія Закону України «Про біженців», ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», особи, які мають особливі заслуги та особливі трудові заслуги перед Батьківщиною, особи, які належать до числа жертв нацистських переслідувань (стосовно питань, пов’язаних з їх соціальним захистом), реабілітовані особи. Крім того, таке право матимуть особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт, підозрювані у вчиненні злочину особи, які затримані органами дізнання та слідства, особи, до яких як запобіжний захід обрано взяття під варту, особи, у справах яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України є обов’язковою участь захисника.
«Внесення відповідних змін до чинного законодавства, - наголосив Григорій Осовий, - надасть можливість забезпечити механізм реалізації права громадян України, а також іноземців та осіб без громадянства на безоплатну первинну правову допомогу та права окремих категорій осіб, визначених Законом, на безоплатну вторинну правову допомогу».
Для довідки:
Первинна безоплатна правова допомога охоплюватиме такі види правових послуг, як надання правової інформації, консультацій і роз’яснень з правових питань, складання заяв, скарг та інших документів правового характеру (окрім процесуальних), надання допомоги в забезпеченні доступу особи до вторинної правової допомоги та медіації. Первинна безоплатна правова допомога надаватиметься всім особам, які перебувають під юрисдикцією України.
Вторинна безоплатна правова допомога включатиме захист від обвинувачення, здійснення представництва інтересів осіб в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, складання документів процесуального характеру.
 
Медіа-центр ФПУ
Переглядів: 495 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz