КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Квітень 2012  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
30

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 29.03.2024, 11:32

Головна » 2012 » Квітень » 25 » АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР. Голова ФПУ ЮРІЙ КУЛИК: «Пора припинити дискримінацію в оплаті праці бюджетників»
15:42
АКТУАЛЬНИЙ КОМЕНТАР. Голова ФПУ ЮРІЙ КУЛИК: «Пора припинити дискримінацію в оплаті праці бюджетників»
Середа, 25 квітня 2012
 
     Незважаючи на те, що профспілкам вдалося домогтися включення в Генеральну угоду норми про договірний розмір мінімального рівня оплати праці в позабюджетній сфері, у бюджетному секторі економіки триває дискримінація працівників, оплата праці яких здійснюється на основі Єдиної тарифної сітки (ЄТС). Про це заявив голова Федерації профспілок України Юрій Кулик.
      «Справа в тому, що уряд здійснює розрахунок посадових окладів (тарифних ставок) працівників, виходячи не з розміру мінімальної заробітної плати, як цього вимагає стаття 3 Закону України« Про оплату праці», а з розміру 773 грн., що на 300 грн. менше, ніж розмір мінімальної заробітної плати, - сказав він. - У сфері державного управління також склалася критична ситуація, пов'язана з штучним заниженням за останні чотири роки фінансових потреб на оплату праці і відповідних асигнувань, яких не вистачає навіть на основні виплати державним службовцям (посадовий оклад, надбавка за ранг та вислугу років, індексація заробітної плати). З 2008 року посадові оклади працівників органів виконавчої влади взагалі не підвищувалися. У фахівців органів виконавчої влади (а їх кількість становить 74% від загальної чисельності державних службовців) середня заробітна плата навіть зменшилася на 17% (в 2008 році вона була 1750 грн., А на 1 січня цього року - 1453 грн. При середній заробітній платі по Україні 2722 грн.). При збільшенні мінімальної заробітної плати посадові оклади спеціалістів 5-7 категорій (нач. відділу райдержадміністрації має оклад 1073 грн.) є аналогічними посадовим окладам некваліфікованих працівників (прибиральниця службових приміщень тощо)».
      Голова ФПУ також зазначив, що істотною є диференціація рівнів оплати праці працівників різних видів економічної діяльності та регіонів. «Показово, що в останні роки найвищою є заробітна плата в сфері послуг (фінансових, транспортних, посередницьких тощо), а не в сфері матеріального виробництва, - говорить Юрій Кулик. - Найбільш оплачуваними є працівники авіаційного транспорту, а серед видів промислової діяльності - працівники, зайняті на виробництві продуктів нафтопереробки та видобутку паливно-енергетичних корисних копалин. Рівень оплати праці в цих видах економічної діяльності перевищує середній по країні більш ніж в 2-3 рази. А от українські педагоги в середньому отримують близько 59%, а працівники охорони здоров'я та соціальної допомоги - близько 56% від середньомісячної зарплати в промисловості. Це ж грубе порушення норм Закону України «Про освіту» та Основ законодавства про охорону здоров'я! У той же час відсутність диференційованого підходу до оплати праці працівників, ігнорування тарифної системи суб'єктами господарювання, які не охоплені сферою дії Генерального, галузевої і регіональних угод, не контрольоване поширення нестандартних форм зайнятості, призводять до тінізації заробітної плати та зайнятості, зменшення страхового стажу, втрати працівниками права на соціальне забезпечення та трудових гарантій, передбачених чинним законодавством».
Переглядів: 479 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz