КИЇВСЬКА ОБЛАСНА ОРГАНІЗАЦІЯ ПРОФСПІЛКИ ПРАЦІВНИКІВ ОСВІТИ І НАУКИ УКРАЇНИ
Ірпінська міська організація
Меню сайту

Форма входу


Календар
«  Січень 2013  »
ПнВтСрЧтПтСбНд
 123456
78910111213
14151617181920
21222324252627
28293031

Пошук

Статистика

Онлайн всього: 1
Гостей: 1
Користувачів: 0

Вітаю Вас, Гість · RSS 26.04.2024, 21:39

Головна » 2013 » Січень » 16 » Актуальні питання соціально-економічного захисту
11:51
Актуальні питання соціально-економічного захисту
№ 01 від 15.01.2013 р.
           Актуальні питання соціально-економічного захисту працівників, поглиблення співробітництва профспілок та органів державної влади було обговорено під час зустрічі представників Спільного представницького органу репрезентативних всеукраїнських об’єднань профспілок на національному рівні з Міністром соціальної політики України Наталією Королевською.
           Головував на зустрічі перший заступник Голови СПО об’єднань профспілок, заступник Голови Федерації профспілок України Григорій Осовий. У своєму вступному слові він від імені СПО привітав Наталію Королевську з призначенням на високу посаду Міністра соціальної політики України і побажав їй плідної роботи. «Приємно відзначити, що на початку своєї діяльності Наталія Юріївна виявила бажання зустрітися саме з профспілками, як найближчими партнерами по вирішенню важливих соціально-трудових проблем», - зазначив Григорій Осовий.
            Проінформував Міністра про мету створення, структуру та основні завдання СПО, заступник голови ФПУ підкреслив, що головною його метою є підвищення рівня і якості життя людей. «І тут наші цілі та завдання цілком співпадають», - сказав він. Та додав, що ФПУ і СПО активно використовують проведення регулярних зустрічей з керівниками Уряду і центральних органів виконавчої влади з метою обговорення та вироблення узгоджених підходів щодо проведення системних соціально-економічних реформ в країні.
            Міністр соціальної політики Наталія Королевська у своєму виступі наголосила на тому, що вирішення актуальних соціально-економічних проблем можливо тільки через соціальний діалог. Тому вона високо оцінює співпрацю Мінсоцполітики з профспілками. «Вже перша моя зустріч з Головою Федерації профспілок України Юрієм Куликом показала, що ми разом можемо вирішувати багато болючих проблем, підкреслила Міністр. – Наприклад, ми домовилися спільно працювати у такому питані, як погашення заборгованості по зарплаті. Я вважаю, що у 2013 році ми маємо скоротити обсяг цієї заборгованості, а наступного року повністю ліквідувати це ганебне явище».
             Наталія Королевська також висловила своє бачення головних напрямків, які, на її думку, необхідно буде віршувати очолюваному нею Міністерству та з яких має розвиватися співпраця влади та профспілок. Це, насамперед, вирішення проблеми заборгованості по виплаті заробітної плати, питань зайнятості та працевлаштування, ліквідація розриву в оплаті праці працівників бюджетної сфери та інших секторів економіки, легалізація трудових відносин та оплати праці, захист найбільш соціальнонезахищених верств населення, перегляд споживчого кошику, трансформація заробітної плати у бік її осучаснення, корегування пенсійної реформи та соціальних виплат.
              Актуальні проблеми соціально-економічного захисту людини праці розкрив у своїй доповіді заступник Голови СПО, керівник Робочої комісії з ведення переговорів по укладенню Генеральної угоди, заступник Голови ФПУ Сергій Кондрюк. Він, зокрема, привернув увагу присутніх до питань колективно-договірного регулювання, проблеми зайнятості та працевлаштування, рівня оплати плати, наголосив на необхідності конкретно вирішувати питання заборгованості з виплати зарплати.
              Члени СПО висловили свої думки щодо найбільш актуальних та важливих питань, які потребують оперативного реагування зі сторони Мінсоцполітики. Серед них: забезпечення ефективної зайнятості працівників, урегулювання розбіжностей по проекту Генеральної угоди та сприяння у визначенні сторін у галузевих угодах, проблеми оплати праці у бюджетній сфері, зокрема, в державній службі, подолання заборгованості із заробітної плати, відновлення ефективного контролю за законодавством про працю, консолідація сторін соціального діалогу щодо подальшого розвитку соціального страхування та пенсійного забезпечення.
              Так голова Профспілки трудящих металургійної і гірничодобувної промисловості України Володимир Казаченко поінформував про актуальність запровадження базових стандартів оплати праці, визначення умов цієї оплати в галузевих та колективних угодах. Заступник голови правління Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування України на випадок безробіття, голова Профспілки авіабудівників України Ярема Жугаєвич розповів про забезпечення прав застрахованих осіб – працівників різних галузей і сфер економіки України. Він повідомив, що внаслідок спільних оперативних дій влади, профспілок та правління Фонду з тимчасової втрати працездатності за останній час різко скоротилась заборгованість з виплат по лікарняним листкам. Якщо вона на кінець грудня складала 650 млн. грн., то зараз її практично ліквідовано. Було наголошено, що треба продовжити покращення фінансування санаторно-курортного оздоровлення, яке було започатковане у четвертому кварталі минулого року і на яке особливо розраховують вагітні, постраждалі на виробництві, чорнобильці, працівники з шкідливими умовами праці та інші.
               Комплекс питань, які стосуються бюджетної сфери, проблем забезпечення соціальної справедливості щодо її працівників, подолання розриву в оплаті праці працівників бюджетної сфери та інших секторів економіки порушували у своїх виступах голови Профспілки працівників державних установ України Тетяни Нікітіної, голови Об’єднання всеукраїнських профспілок і профоб’єднань «Єдність», голови Профспілки атестованих працівників МВС України Анатолія Онищука, голови Об’єднання всеукраїнських автономних профспілокАнатолія Широкова.
              Особливу увагу у виступах членів СПО та коментарях до них Наталії Королевської було приділено питанню соціальної справедливості. Зокрема, Міністр висловила думку про те, що можна було б запропонувати Уряду провести саме 20 лютого – у День соціальної справедливості відкрите засідання Кабінету Міністрів з запрошенням на нього представників профспілок, громадськості для обговорення проблем дотримання принципів соціальної справедливості в Україні. Наталія Королевська також підтримала пропозицію профспілок щодо підписання Генугоди до Дня соціальної справедливості. Вона закликала профспілки проводити системний моніторинг заборгованості по виплаті заробітної плати та спільно працювати над подоланням цього ганебного явища.
             Підбиваючи підсумки зустрічі, перший заступник Голови СПО, заступник Голови ФПУ Григорій Осовий зазначив, що це перша зустріч, а соціальний діалог має бути постійним. Він запропонував провести протягом першого півріччя принаймні три таких тематичних зустрічі. На першій розглянути питання забезпечення ефективної зайнятості та детінізації трудових відносин. ЇЇ можна було б приурочити до Дня соціальної справедливості, який відзначатиметься в країні 20 лютого. Другу зустріч можна присвятити питанням заробітної плати, як джерела інвестицій в економіку і основи підвищення рівня життя. На третій зустрічі обговорити перспективи подальшого реформування системи соціального страхування та пенсійного забезпечення для ефективного захисту людей праці. «Зазначаю, що список подальших тем зустрічей залишається відкритий. У ходу нашої роботи спільно з Міністром його будемо формувати», - додав Григорій Осовий.
               Наталія Королевська підтримала цю пропозиції та висловила упевненість у подальшому розвитку та поглибленню соціального діалогу у вирішенні актуальних соціально-економічних проблем.
               Інформаційно-аналітичний центр ФПУ
Переглядів: 478 | Додав: adminirp | Рейтинг: 0.0/0
Профспілка працівників освіти і науки України © 2024
Конструктор сайтів - uCoz